Vanuit Groningen de wereld over met Omnidots

dec 1, 2017

Binnen een jaar de omvang van je bedrijf verdubbelen. De innovatieve ondernemer Marko Bolt presteert het met Omnidots. Zijn bedrijf maakt sensoren om trillingen te meten tijdens werkzaamheden aan gebouwen en infrastructuur, van langsrijdende treinen en de Groningse aardbevingen.

De sensoren zijn schaalbaar en leveren meer data op dan andere producten. Dat heeft Omnidots gemerkt, want de vraag is gigantisch. Om daar aan te kunnen voldoen verhuisde het bedrijf naar een groter pand in het Groningse Winsum en schakelden Bolt en zijn compagnons investeringsfonds Groninger Groeifonds in voor de financiële overbrugging.

Beter en schaalbaar

In 2014 startte Marko Bolt samen met Lourens Rozema het bedrijf Omnidots. In 2017 vulde Frank Prins het team aan op commercieel vlak. De trillingmeters die al op de markt waren, werkten vooral mechanisch. Dat kon beter vonden de heren, dus maakten ze er één met sensoren die gekoppeld is aan een webplatform. Legio voordelen: pricing, beter inzicht in detail, meer data en bovendien: realtime meten dus direct inzicht in de resultaten en zo subiet kunnen ingrijpen waar nodig. Met het Internet of Things (IoT) product van Omnidots is het mogelijk om op veel grotere schaal en meer gedetailleerd invloed van trillingen te meten op objecten in de wijde omtrek.

Leed en schade

Een gat in de markt, zo blijkt, want de vraag naar de sensor, genaamd ‘Swarm’, rijst de pan uit. Want trillingen kunnen niet alleen schade veroorzaken maar ook een hoop leed, dus liever houd je ze zoveel mogelijk binnen de perken en de geldende normen. Bijvoorbeeld bij bouw- en sloopwerkzaamheden, zwaar verkeer bij wegenaanleg of langsrijdende treinen. En in het geval van aardbevingen kunnen bewoners en pandeigenaren zien of en hoe hevig het huis of gebouw heeft getrild.

Uitbreiding dankzij Groninger Groeifonds

Om aan deze vraag te kunnen voldoen, had het bedrijf financiering nodig voor de doorontwikkeling van de Swarm en het bijbehorende webplatform Honeycomb. ‘We moesten onder andere het team uitbreiden om de technologie gereed te maken zodat de Swarm op grote schaal geproduceerd kan worden. Ook moest de webdienst nog worden uitgebreid. Dat hebben we versneld kunnen uitvoeren dankzij het Groninger Groeifonds. Door deze investering konden we ons team uitbreiden, de Swarm op grote schaal produceren en onze producten op de markt introduceren’, vertelt Marko Bolt.

Buitenlandse dromen

Nu dat allemaal geregeld is, is Omnidots bijna klaar om de buitenlandse markt te betreden. ‘Nu bedienen we alleen nog Nederland, maar volgend jaar willen we onze producten ook in Duitsland en Scandinavië verkopen. En van daaruit in de rest van de wereld’, besluit Bolt.