Horus brengt de wereld in kaart vanuit Bedum

dec 13, 2016

Je hoort ze nauwelijks en ziet ze amper; van die bedrijven die zonder te ermee te pronken ontzettend indrukwekkende dingen doen. Horus in Bedum is er zo één. Met 24 man ontwikkelen ze hardware en software voor zogeheten mobile mapping: omgevingen in kaart brengen met 360 graden video en sensoren, objecten herkennen en de gegevens slim analyseren. Zo worden ze bijvoorbeeld ingeschakeld om met video en sensoren de veiligheid van evenementen te bewaken of om Champions League wedstrijden in 360 graden uit te zenden. Dankzij een investering van het Groninger Groeifonds en de NOM kan Horus nu een grote stap over de grens maken en de wereld veroveren.

Eén van hun meest bekende klanten mag directeur René Bolhuis helaas nog niet prijsgeven. Maar er blijven genoeg over: Leica, Trimble, de politie, de Tweede Kamer zijn slechts een paar uit een indrukwekkende lijst. Wat Horus precies doet? “Wij maken software voor multi sensor data inwinning”, zegt Bolhuis met een glimlach omdat hij ook wel snapt dat dit voor velen abracadabra is. “We hebben bijvoorbeeld 360 graden camera’s op politiebussen van de politie Haaglanden geïnstalleerd en software geleverd zodat ze realtime de veiligheid op evenementen in de gaten kunnen houden”, noemt Bolhuis als voorbeeld. Dit systeem werd ook ingezet bij de Nucleaire Top in 2014. Want je kunt alles zien: drones die overvliegen en eventuele schoten die gelost worden, met oorsprong en kogelrichting en al.

Eén tiende sneller

Maar ook op andere vlakken zijn de systemen van Horus waardevol. Neem topsport. Als je als schaatser nét een tiende van een seconde sneller over de streep wilt komen, dan heb je veel aan informatie over je eigen schaatstechniek. Nou is meten één ding; de kunst zit hem in het interpreteren van verschillende data. De druk van je voeten, je ademhaling en hartslag, je route over de baan en zo zijn er nog tig factoren die ervoor zorgen dat je misschien toch wat sneller kunt. De software om al die gegevens te interpreteren maakt Horus. En als het moet, ontwikkelen ze ook de sensoren en andere meetapparatuur. Meestal op basis van iets bestaands, maar dan specifiek toegepast op de vraag van de klant.

Mobile mapping

Een jaar of negen bestaat Horus nu. Aanvankelijk als eenmanszaak van Bolhuis die daarvoor vier jaar militair was en vijftien jaar bij de beroepsbrandweer in Groningen zat. Hoe hij de overstap naar de ICT maakte? “Tja, als je geen branden blust moet je ook wat te doen hebben. Ik maakte op die momenten veel geografische tekeningen en aanvalsplannen en kwam er al gauw achter dat mensen bij provincie, gemeente, defensie precies hetzelfde deden.” Niet heel efficiënt en bovendien is mobile mapping met 360 graden beelden vele informatiever. Bolhuis, die geen ICT-opleiding had maar meer het type ‘cursus hier, scholing daar’ is, startte zijn bedrijf. Mede dankzij zijn inzicht in de openbare ruimte en zijn kennis van veiligheid werd het een succes. Zo groot, dat hij inmiddels 24 mensen in dienst heeft en het pand uit zijn voegen barst. En dan wil hij ook nog verder de grens over.

Zelf houdt hij zich vooral met de creatieve kant van zijn vak bezig: welk probleem heeft de klant, en hoe lossen we het op? Programmeren is zijn ding niet want dat gaat naar eigen zeggen “ten koste van je creativiteit”. Nee, laat Bolhuis maar problemen oplossen. “Het liefst die waarvan de klant denkt dat ze niet op te lossen zijn.”

Groninger Groeifonds

Tot dit jaar betaalde Bolhuis elke uitbreiding uit eigen omzet, maar nu hij in vijftien landen goede zaken doet, lonkt het verdere buitenland: Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Dat vraagt wat meer investering want wie internationaal gaat, maakt kosten. Bovendien wil hij een aantal producten verder ontwikkelen. Dus moest er voor het eerst in het bestaan van het bedrijf, extra financiering komen. Bolhuis verkende meerdere opties en kwam bij de NOM en Groninger Groeifonds uit waar hij in het voorjaar van 2016 aanklopte. “Dat verliep heel plezierig. Ik ben natuurlijk snellere beslissingstermijnen gewend, maar voor zo’n fonds ging het heel vlot”, blikt Bolhuis terug. “En daarbij: ik vond hun uitleg waar ze zelf op focussen heel sterk omdat het fonds zich richt op groei in de regio.”

Spin-off en werkgelegenheid

Wat betreft groei in Noord-Groningen doet Horus een aardige duit in het zakje. Hoogopgeleide mensen uit de omgeving aantrekken en de productie in Bedum. Waarom eigenlijk Bedum? “Heel simpel: ik kom hier vandaan”, verklaart Bolhuis. Niet alleen voorziet hij mensen uit de regio van werk, ook levert Horus de nodige spin-off op voor bedrijven uit de omgeving die technieken van Horus gebruiken en door ontwikkelen waar het bedrijf zelf niet mee verder gaat. “En dan hopen we natuurlijk dat zij de markt verder in beweging brengen.”

Silicon Valley

Behalve een uitbreiding naar het buitenland, zit er voor Bolhuis en zijn team nog een spannend moment aan te komen: een nieuw, groter pand. “Dat komt aan de overkant bij het kanaal”, vertelt de ondernemer terwijl hij een impressie van de architect erbij pakt. Binnenkort begint het bouwen en in de zomer van 2017 moet het klaar zijn.

Weggaan uit Bedum is duidelijk niet in Bolhuis opgekomen. “Eigenlijk”, concludeert hij, “is het hier perfect. “We hebben een goede universiteit in de stad en de infrastructuur in de provincie is geweldig. Dat Groningse Calimerogedrag slaat helemaal nergens op. Ik denk dat het Noorden de Silicon Valley van Europa kan worden.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden van financiering door het Groninger Groeifonds? Lees hier meer.