Alert: 'Kredietunie Eemsregio is nuttig voor de regio'

Bij vrijwel alle grote ondernemingen in de Eemsmondregio is het Delfzijlster bedrijf Alert een graag geziene gast. Nu werkt Alert aan de verdere ontginning van de veiligheidsmarkt, ook in de rest van Nederland. De Kredietunie Eemsregio bood, in samenwerking met Economic Board Groningen, uitkomst bij de financiering van de ambities.

Een groeiend veiligheidsbewustzijn, meer wet- en regelgeving en uitbesteding van veiligheidswerkzaamheden hebben het Delfzijlster bedrijf Alert geen windeieren gelegd. In een paar jaar tijd is de onderneming gegroeid naar zo’n veertig medewerkers. Directeur en oprichter van Alert Frans Renkema is de gangmaker achter de ontwikkeling en hij kan niet anders dan met tevredenheid naar de groei van zijn onderneming kijken. “Toen ik voor mezelf begon had ik werkelijk niet kunnen bevroeden dat Alert zou uitgroeien tot wat het nu is”, zegt Renkema. “En de behoefte aan ondersteuning bij veiligheidsbeleid blijft maar groeien.”

Lat hoger

Alert - voluit: Alert Focus op Veiligheid - helpt bedrijven bij het opzetten van een gedegen veiligheidsbeleid. Het bedrijf adviseert en controleert, houdt toezicht, levert veiligheidsuitrusting en traint veiligheidsprofessionals. Sinds enige tijd heeft Alert ook een Rescue Team, gespecialiseerd in reddingen uit besloten ruimtes zoals ketels en opslagvaten en reddingen op hoogte. Met telkens nieuwe regels, bedrijven die de lat steeds hoger leggen en een overheid die meer ruimte laat voor eigen uitleg van de regels is veiligheid een werkterrein dat in sterk beweging is, aldus Renkema. Bovendien zijn er tegelijkertijd bedrijfstakken waar volgens hem de aandacht voor veiligheid nog wel wat beter kan, de bouw en de landbouw bijvoorbeeld. 

Voorsprong

Om de toenemende vraag naar veiligheidsdiensten te kunnen bijbenen heeft Alert de voorbije jaren ongeveer een half miljoen euro geïnvesteerd in de aankoop van zo’n drieduizend vierkante meter bedrijfsterrein in de Eemshaven waarop allerlei faciliteiten zijn geplaatst zoals oefencontainers, een lesgebouw en een nieuwe kantine voor het personeel. Ook is een blusvoertuig aangeschaft en momenteel werkt Alert aan de bouw van een loods waar veiligheidstrainingen gegeven kunnen worden. 

Die loods is volgebouwd met oefenstations waar ongevallen, beknellingen, elektriciteit, reddingen op hoogte en allerlei andere calamiteiten nagebootst kunnen worden. Veiligheidsprofessionals en BHV’ers (Bedrijfs Hulp Verlening) kunnen er terecht voor training en bijscholing. Renkema: “We willen van een BHV-herhaling meer maken dan alleen een ochtend lang power-point presentaties kijken in een theorielokaal. Het moet echt een beleving worden. Daarmee kunnen we iets extra bieden, wat ons een voorsprong geeft op onze concurrenten.”

Kredietunie

Voor de financiering van de bouw van de trainingsfaciliteit klopte Renkema aan bij de Kredietunie Eemsregio, een 'onderlinge ondernemersbank' die wordt ondersteund door de Economic Board Groningen. De EBG steunt de kredietunie met een lening van 500.000 euro. De Kredietunie Eemsregio zag wel wat in de plannen en verstrekte een bedrag van 25 duizend euro. “Het idee van de kredietunie spreekt mij aan: ondernemers die ondernemers steunen”, aldus Renkema, die als wederdienst zich bereid heeft verklaard via de kredietunie jonge, startende ondernemers te ondersteunen. “Dat is geen verplichting, maar het past bij de opzet van een kredietunie die op deze manier een nuttige functie in de regio vervult.”

Renkema had ook bij de bank een financiering kunnen vragen, maar koos daar niet voor: “Dat is geen eenvoudig traject. Alles moet drievoudig worden afgedekt en banken eisen zekerheden tot aan de privéwoning aan toe.” De souplesse waarmee de kredietverstrekking via de Kredietunie Eemsregio verliep was daarmee vergeleken een verademing, meent Renkema. “Er zijn twee beoordelaars geweest, we hebben gesproken over de plannen, hoe het loopt met het bedrijf en waar de risico’s zitten.”      

Over een paar maanden kan de trainingsloods van Alert in gebruik worden genomen. De bouw zou wel wat sneller mogen, vindt Renkema, maar het zijn de mensen van Alert zelf die een deel van de werkzaamheden voor hun rekening nemen. En eenmaal op pad gestuurd of gedetacheerd kunnen de mannen niet ook bij Alert zelf de handen uit de mouwen steken. Dan maar wat later klaar, het is maar een kleine prijs die wordt betaald voor de voorspoed.