Studiereis Mondragón

Wil je meer weten over ondernemen in een coöperatie? Ga mee op studiereis en bezoek samen met ons de Mondragón-cooperatie in Spaans Baskenland. Maak kennis met de ondernemingsvorm waar werknemers eigenaar worden van (een deel van) het bedrijf en waar gezamenlijk de koers wordt bepaald. Ondernemers uit Noord-Groningen betalen de helft! 

Ondernemers uit Noord-Groningen betalen de helft! EBG draagt 50% bij aan de studiereis voor ondernemers uit Noord-Groningen of ondernemers die serieuze plannen hebben om zich te vestigen in dit gebied. Het gaat om de gemeenten in het werkgebied van EBG: De Marne, Eemsmond, Loppersum, Delfzijl, Midden-Groningen, Ten Boer, Bedum, Winsum en Appingedam.  

Mondragón

Mondragón spreekt tot de verbeelding. Het gebied rondom dit kleine plaatsje in Spaans Baskenland, telt meer dan 260 coöperaties. De Mondragon Coöperatie is daarmee uitgegroeid tot de grootste coöperatie ter wereld. Alle coöperaties in het gebied zorgen voor ruim 75000 banen. In vrijwel elke coöperatie zijn werknemer mede-eigenaar en beslissen ze samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Deze coöperatieve vorm van ondernemen blijkt een succes. Mondragón maakt hoogtechnologische producten en is uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld. Met een eigen universiteit gaan onderwijs, ondernemen en innovatie hand in hand. Onder de Cooperation Mondragon vallen banken, overheden, multinationals, landbouworganisaties, onderwijs, zorg, startups en nog veel meer.

Over het succes van Mondragón zond Tegenlicht in 2012 een reportage uit. Deze vind je hier: https://www.2doc.nl/speel~VPWON_1165576~het-wonder-van-baskenland~.html
De korte promoversie vanuit de Coöperatie Mondragon vind je hier: https://vimeo.com/187802604

Voor wie?

Deze reis wordt georganiseerd voor startups en ondernemers in de maakindustire, techniek, zakelijke dienstverlening en food. Daarnaast voor iedereen die inspiratie op wil doen op het gebied van ondernemerschap op een coöperatieve manier en wat dit kan betekenen voor je medewerkers en voor je bedrijf.

Doel van de reis

Tijdens de studiereis maken we kennis met de principes van de coöperatie Mondragón die de financiële crisis goed heeft doorstaan. We brengen een bezoek aan diverse coöperaties en maken kennis met de manier waarop de coöperatie daar werkt. Wat kunnen we ervan leren en hoe is een soortelijk model te projecteren op de situatie in regio’s van Noord Nederland? Kan vooruitgang van Noord Nederland rondom coöperatieve organisaties verder vorm gegeven worden?  

Het programma is onder voorbehoud en wordt nog afgestemd met de organisatie om specifieke deelnemerswensen mee te nemen. De reis gaat door bij voldoende deelname. Er is plaats voor maximaal 24 deelnemers. Minimaal deelnemersaantal is 16. 

Reis en verblijf

We verblijven in het driesterren Hotel Mondragón in Arrasate. In het hart van het gebied. Dit is de uitvalsbasis voor onze excursies. Prijs is gebaseerd op een 1- persoonskamer. Prijs voor de studiereis is €1795,-. ex. BTW.

Inbegrepen:
Vlucht, transfer, 3 hotelovernachtingen inclusief ontbijt, diner, wijnarrangement bij diner, lunches, excursies Mondragon, reisbegeleiding, vervoer per bus, handbagage etc.

Niet inbegrepen:
Reis en/of annuleringsverzekeringen, drankjes voor eigen gebruik.

Ondernemers uit Noord Groningen betalen de helft

EBG draagt 50% bij aan de studiereis voor ondernemers uit Noord-Groningen of ondernemers die serieuze plannen hebben om zich te vestigen in dit gebied. Het gaat om ondernemers uit de volgende gemeenten: De Marne, Eemsmond, Loppersum, Delfzijl, Midden-Groningen, Ten Boer, Bedum, Winsum en Appingedam.  

Bovenstaande geldt voor ondernemers die een bedrijf hebben met minimaal drie werknemers in dienst. Geen adviesbureaus die advies over coöperaties willen geven, maar die als een coöperatie willen functioneren.

Eerdere deelnemers over de studiereis

‘Een bezoek aan Mondragón geeft inzicht in een coöperatie waar zeggen en doen nog heel dicht op elkaar zit.’ 

‘Zeer inspirerende en leerzame studiereis die je meeneemt in de geheimen van het succes van het coöperatieve model van Mondragón waardoor je geïnspireerd thuis hiermee aan de slag kan in je eigen praktijk. Zeker een aanrader.’

‘Een eyeopener voor ondernemes en bestuurders, zowel profit als not -for profit!’

Programma

Het programma is onder voorbehoud en ziet er globaal zo uit:

Woensdag 26 september
18:00 uur     Verzamelen Schiphol
20:35 uur     Vertrek vanaf Schiphol met KLM
22:40 uur     Aankomst Bilbao, transfer naar Hotel Arrasate in Mondragón

Donderdag 27 september
09:30 uur     Ontvangst Hoofdkantoor Mondragón
10:00 uur     Transfer naar Otalara, trainingscentrum
13:30 uur     Lunch
14:30 uur     Bezoek aan een industriële coöperatie
16:00 uur     Bezoek aan SAIOLAN - het Company Incubation Centre
17:00 uur     Einde bezoek eerste dag, retour Hotel Arrasate in Mondragón

Vrijdag 28 september
09:30 uur     Bezoek aan maakbedrijf
11:00 uur     Bezoek startup hub
13:00 uur     Lunch Otalora
14:30 uur     Transfer Bilbao
15:30 uur     Bezoek Team Academy, Ondernemersuniversiteit Bilbao
21:00 uur     Diner centrum Bilbao

Zaterdag 29 september
09:30 uur     Vertrek richting Bilbao Airport
11:50 uur     Vertrek vlucht naar Amsterdam
14:10 uur     Aankomst Schiphol

Aanmelden

Wil je graag mee op studiereis naar Mondragón, meld je dan aan via deze link. Heb je nog  vragen of wil je meer informatie, neem dan contact op met Erik Doorenspleet via edoorenspleet@ebgn.nl of 06 48440604.