5Groningen

5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers werken samen met experts om 5G beschikbaar te maken voor iedereen die de grenzen van innovatie wil verleggen. Het programma is een initiatief van Economic Board Groningen.

In het Fieldlab worden allerlei toepassingen getest met dit snelle draadloze internet om Noord-Groningen te verbinden met de toekomst.

5Groningen is een uniek experiment met 5G in Noord-Groningen. Testen met 5G werden tot voor kort alleen in stedelijke gebieden gedaan. Met 5Groningen is hier verandering in gekomen. De testfaciliteit, een zogenoemd Fieldlab in een plattelandsgebied, is een Europese primeur.

Thema's

Er zijn vijf thema’s binnen 5Groningen:

  • Landbouw
  • Zorg
  • Energie
  • Verkeer & logistiek
  • Leefomgeving

Wat er precies gaat gebeuren binnen deze thema's, die allemaal een eigen werkgroep hebben gevormd? Denk bijvoorbeeld aan het testen van sensoren in de akkerbouw, ondersteuning bij zorg op afstand en zelfrijdende voertuigen.

 

Ondertekening 5Groningen convenant 9 juni
Ondertekening 5Groningen convenant 9 juni

Partners

Het programma 5Groningen is een initiatief van de Economic Board Groningen (EBG). Overige partners zijn Agentschap Telecom, Ericsson, Hanzehogeschool, Huawei, KPN, SURF, Vodafone, Rijksuniversiteit Groningen.

Doe mee!

Voor ondernemers is 5G hét draadloze internet van morgen. Om 5G zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van ondernemers, roept 5Groningen iedereen op om mee te denken.

Kom met innovatieve ideeën in uw sector die 5G willen testen naar 5Groningen en doe mee! Zo kan 5G worden getest en toegepast op elementen uit uw bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende tractoren, de nieuwste generatie computers voor communicatie met de melkmachines of toepassingen voor artsen en specialisten.

Website

5Groningen heeft een eigen website: www.5groningen.nl.