Onderwijs

De jeugd heeft de toekomst! Daarom ontwikkelt Economic Board Groningen onderwijsprogramma's en financiert lesprogramma’s op het gebied van ondernemerschap, techniek en ICT. De lesprogramma’s worden uitgevoerd op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeenten Het Hogeland, Loppersum, Appingedam, Delfzijl en Midden-Groningen. 

Ondernemerschap in het onderwijs

Door ondernemerschap in de regio te stimuleren, hopen we Noord-Groningen een boost te geven en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio te houden. Het doel van de lessen over ondernemerschap is om leerlingen in Noord-Groningen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor ondernemerschap. Daarnaast is het belangrijk om al jong ‘21th century skills’ te leren, want geen enkele sector werkt in de toekomst zonder ICT. Ook techniek wordt steeds belangrijker.

De lesprogramma’s worden ontwikkeld en uitgevoerd door onderstaande organisaties. Alle partijen zijn specialist binnen hun vakgebied en hebben veel ervaring binnen het onderwijs. Economic Board Groningen ondersteunt het totaalpakket. 

ICT onderwijs

Basicly geeft ICT- en technologieonderwijs, waarbij docenten opgeleid worden om les te geven in onder andere programmeren, mediawijsheid, internetveiligheid, robotica, How to Google en meer. Met ingang van schooljaar 2018/2019 wordt dit programma gecoördineerd door Kansrijk Groningers, het samenwerkingsverband van scholen in het aardbevingsgebied.

  • Meedoen? Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de website van Basicly
  • Eigen bijdrage school: geen

Ondernemersvaardigheden

Jong Ondernemen helpt jongeren hun ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Zo leren ze wat er allemaal mogelijk is, hoe leuk het is en wat je moet weten en kunnen. Dit kun je natuurlijk alleen maar leren van ondernemers zelf, daarom staan die regelmatig voor de klas.

3D printer maken

3Dkanjers heeft een leerlijn voor 3D-printen ontwikkeld, waarbij de leerlingen zelf een 3D-printer bouwen. Zo maken ze op een uitdagende en onderzoekende manier kennis met wetenschap, techniek, onderzoek en ontwerp. En het leuke is: als de printer klaar is, gaan ze hem zelf gebruiken! Alle scholen uit de regio hebben gebruik kunnen maken van een subsidie om een 3Dkanjer project met korting te kopen. 3D Kanjers organiseert 5 jaar lang – de levensduur van de printer – activiteiten om de printer op een leuke en leerzame manier te gebruiken. 

Wetenschap & Techniek

De Jonge Onderzoekers verzorgen workshops op het gebied van Wetenschap & Techniek. Tijdens de workshops staat creativiteit en een onderzoekende houding centraal! Er wordt gewerkt met gereedschappen die men thuis niet heeft en met 'onbekende' materialen. Voor alle basisscholen in het werkgebied van Economic Board Groningen bieden we de keuze uit de volgende workshops:

  • Techniek circuit van 1,5 uur. Kosten per klas: € 550. Eigen bijdrage school: € 110.
  • Techniek les van 3 uur. Kosten per klas: € 700. Eigen bijdrage school: € 150. 
  • Meedoen? Kijk voor meer informatie op www.djog.nl. Aanmelden kan via info@dejongeonderzoekers.nl

Vragen?

Heb je vragen over het onderwijsprogramma van EBG? Neem dan contact op met Programmamanager Michelle Moret.

Michelle Moret

Michelle Moret

Programmamanager Ondernemerschap

mmoret@ebgn.nl

Contactpersoon voor scholen

Heb je als school vragen over onze onderwijsprogramma's of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Annelot Wagenaar, Projectmanager Kansrijke Groningers.

  

Annelot Wagenaar

Annelot Wagenaar

awagenaar@ebgn.nl