Trots op 500m2 extra supermarkt

19 juli 2017

Twee weken lang waren de deuren van de Plus aan de Hoofdweg in Schildwolde gesloten. Geen lichtzinnig besluit voor supermarktondernemer Klaas Spithoff. Maar wel voor een goed doel. Op woensdag 19 juli opent hij zijn geheel vernieuwde, maar vooral veel grotere supermarkt. Helemaal klaar voor de toekomst na een bewogen geschiedenis.

Einde aan de volle parkeerplaats

“Ik deed al achttien jaar met dezelfde koelingen en stellingen. Vernieuwing was dus echt hoognodig. De uitbreiding van het aantal vierkante meters was dus zeker niet het enige dat moest gebeuren tijdens deze verbouwing. De hele zaak is gestript en opnieuw opgebouwd. Echt alles is vernieuwd”, vertelt Spithoff. En zo verrijst er in Schildwolde een hypermoderne supermarkt om de regiofunctie nog beter te kunnen vervullen. Spithoff: “De winkel was eigenlijk al jaren te klein, net als de parkeerplaats. We bedienen klanten uit Schildwolde, maar ook kilometers daarbuiten. Aan het eind van de week stond onze parkeerplaats standaard vol en met de beperkte ruimte die we hadden konden we geen volwaardig genoeg assortiment bieden, ook al deden we daar ons best voor. Dat is nu opgelost met deze verbouwing. We hebben er veertig parkeerplaatsen bij, zijn met 500 vierkante meter gegroeid en alles is vernieuwd.”

Trotse terugblik

Al jaren liep Spithoff rond met de wens zijn supermarkt uit te breiden. In 1998 brandde het toenmalige pand helemaal af: “We waren eigenlijk pas net begonnen en hadden ineens niets meer.” De daders van de brandstichting werden nooit gepakt, maar de ondernemer liet zich niet uit het veld slaan. Een jaar lang runde hij de winkel vanuit een noodgebouw om vervolgens opnieuw te openen als C1000. “Vijftien jaar later werd de formule verkocht aan Jumbo en Ik heb heel erg mijn best gedaan om Plus te kunnen worden. Dat bleef drie jaar lang onzeker, maar uiteindelijk werd ook dat plan gerealiseerd. We hadden toen direct al de wens om te verbouwen en uit te breiden, dus we zijn extra trots dat dit nu ook daadwerkelijk is gelukt”, blikt Spithoff terug.

Blijvende vernieuwing

Al met al waren het dus bewogen jaren voor de familie Spithoff en de ruim tachtig medewerkers van de supermarkt. Met name de laatste maanden was het hard werken. Spithoff: Ik ben er elke dag geweest tijdens de verbouwing. Dat is natuurlijk heel intensief, maar het resultaat is er ook naar. We zijn voor de komende tien jaar klaar om al onze klanten te bedienen volgens de standaarden van nu. En natuurlijk blijven we onszelf elke keer verder vernieuwen, daar zijn we nu helemaal op toegerust.”

Samen werken aan werkgelegenheid en een leefbare regio

De grote verbouwing is tot stand gekomen met hulp van onder andere GROEIfonds van Economic Board Groningen. “Ze bestonden nog maar een paar weken toen ik in contact met ze kwam. De doelstellingen die zij met hun financieringstrajecten nastreven kwamen eigenlijk een op een overeen met onze plannen. Behoud of uitbreiding van werkgelegenheid, mogelijkheid tot verdere groei en een leefbare regio bijvoorbeeld. We konden daarom ook snel schakelen en prima samenwerken. Met uiteindelijk een resultaat waar iedereen dik tevreden mee is”, lacht Spithoff.

Sytze Hellinga, investeringsmanager van het GROEIfonds, kan de woorden van Spithoff beamen. “In Noord-Groningen zijn veel ondernemers met goede plannen. Het GROEIfonds kan met haar financieringen net het verschil maken waardoor andere financiers ook toetreden om de deze plannen te realiseren. De familie Spithoff, ervaren supermarktondernemers, had een goed plan en het is mooi om te zien dat we dat nu gezamenlijk gerealiseerd hebben.”

Op woensdag 19 juli opent de geheel vernieuwde supermarkt om acht uur ’s ochtends officieel haar deuren.