Terug naar overzicht

Eemsdelta Ondernemers Seminar

Tijdens de tweejaarlijkse Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is er dit jaar een bijzondere rol weggelegd voor de provincie Groningen. Na het beantwoorden van de vraag wat de energiebehoefte is als Groningen geen gas meer gebruikt gingen landschapsarchitecten en experts aan de slag. Uitgangspunt daarbij was vrijwel geen CO2 uitstoot meer en het halen van 90% van de energiebehoefte in de provincie uit duurzame bronnen. Na een jaar hard werken verscheen onlangs het rapport ‘ Stad en Ommeland in 2035 als duurzame Nordic City.’ Het maakt zichtbaar wat een dergelijke transitie betekent voor de economie en het Groninger landschap.

Keynote sprekers maken duidelijk wat de omvang, impact en haalbaarheid is van een dergelijke ingrijpende energietransitie voor met name de Eemsdelta. Verder worden ondernemers gewezen op mogelijkheden om zelf stappen te zetten richting energietransitie en reductie. Het seminar wordt afgesloten met een forumdiscussie waarin de kansen en bedreigingen van een dergelijk ingrijpende energietransitie centraal staan. Dagvoorzitter is Edwin Pasveer (RTV Noord).

Het seminar is van 10.00-12.30 uur en heeft plaats in de centrale congresruimte van het luxe tijdelijke paviljoen van de Eemsdelta Expo op Bedrijvenpark Fivelpoort in Appingedam. Er zijn 150 plaatsen beschikbaar. Entree is gratis.

U kunt zich aanmelden door uiterlijk maandag 13 juni een mail te sturen naar karlawielenga@eemshaven.info. Daarna ontvangt u een toegangsbewijs. Gezien de verwachte grote toeloop adviseren wij u snel te reageren.

Het seminar wordt georganiseerd in samenwerking met BBE, Economic Board, Eemsdelta EZ, Groningen Seaports en SBE. 

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

09.30 uur: Zaal open

10.00 uur: Aanvang seminar

Keynote sprekers

  • Dhr. Jelmer Pijlman (E en E Advies)
  • Dhr. Robert van Tuinen (business manager energyport & dataport Groningen Seaports)
  • Dhr. Eertwijn van den Dool (projectdirecteur utilities/Chemiecluster op Stoom Groningen Seaports)

11.00 uur Pauze

11.20 uur Discussieforum ‘Energietransitie kans of bedreiging’

Forumleden:

  • Dhr. Marco Smit (directeur Economic Board)
  • Dhr. Harrie Hoek (hoofd Bureau Eemsdelta\EZ)
  • Dhr. Siegbert van der Velde (ProDO Consult en voormalig directeur Natuur en Milieufederatie Groningen)

12.15 uur: vertrek naar Eemsdeltaplein

12.30 uur: opening Eemsdelta Expo door burgemeester Rika Pot van Appingedam.