Hotel Spoorzicht investeert in grandeur: ‘Lening is blijk van vertrouwen’

mrt 17, 2016

Al langer dan een eeuw is het dé pleisterplaats van Loppersum: Hotel Spoorzicht. Na een aantal moeilijke jaren en een bijna-faillissement van de vorige eigenaar, namen ondernemers Cees de Vries en Albert Kuipers het bedrijf in november 2014 over. En warempel: hotel, restaurant en spa draaien weer als een tierelier. Er moesten en moeten wel de nodige investeringen worden gedaan en de horecamannen zijn er nog lang niet maar dankzij eigen geld, de bank en geld van Economic Board Groningen via Kredietunie Eemsregio, is Spoorzicht hard op weg zijn oude status terug te krijgen.

Respect voor authenticiteit

Hou je van authentiek, dan zit je in Spoorzicht – officieel Hotel Spoorzicht & SPA – goed. De hoge plafonds, de oude balken, de sfeer van toen. Maar, vindt mede-eigenaar Cees de Vries, het ademt niet meer de grandeur van weleer. “Kijk maar eens waar ik op zit”, zegt hij terwijl hij opstaat van de leren stoel en een stuk losse zitting omhoog haalt. Ook het loslatende behang, de oude bekabeling en de vloerbedekking storen de ondernemer. En de indeling van het restaurant mag wat hem betreft ook anders. “De bar bijvoorbeeld”, betoogt De Vries terwijl hij naar een ander vertrek loopt, “moet naar de restaurantruimte verplaatst. En daar willen we dan een lounge van maken met respect voor de authenticiteit.”

Update

Bij die plannen blijft het niet. De Vries doet een deur open waar een enorme ruimte achter opduikt met voornamelijk spullen: wat meubilair, een wijnvat, een klok. “Hier zouden we heel graag een kookstudio van willen maken.” De hotelkamers boven behoeven een update; van zeven kamers wil De Vries vijf suites maken, de restaurantvloer moet weer van hout, het behang moet vervangen en de muren geverfd. En zo kan de ondernemer nog wel even doorgaan. Ook groot onderhoud is nodig want daar hadden de vorige eigenaren helaas het geld niet voor: nieuwe kozijnen en het dak van de spa voor de helft vervangen, bijvoorbeeld.

“Behoorlijk zitten stampen”

Tot zover de wensen van het horeca-duo. Want ze hebben behoorlijke slagen gemaakt sinds de overname zo’n anderhalf jaar geleden. Trots laat De Vries de grote zalen zien, de hotelkamers die een flinke update hebben gekregen en de spa in het oude gemeentehuis die ze verbonden hebben met het hotel. In twee maanden tijd hebben ze met vijftien tot twintig man “behoorlijk zitten stampen”. “Voorheen was het een los gebouw en moest je omlopen naar de spa. Je gaat natuurlijk als stelletje niet een weekend hotel plus spa boeken als je in je badjas over straat moet om van je kamer naar de sauna te komen. Nu kunnen bezoekers eerst opwarmen in de sauna bij het hotel en dan via de tuin naar de spa.” Een gouden greep want had Spoorzicht voorheen geen ‘spa-overnachtingen’; tegenwoordig zit elk weekend in het saunaseizoen zo goed als vol. En sterker nog: ten opzichte van 2014 is de omzet met 50 procent gestegen. Is het zomer, dan is het hotel ’s weekends bevolkt met toeristen. En doordeweeks zijn het vooral zakenmensen die komen logeren.

Zoutsteen

Hoe de heren bij Spoorzicht terecht zijn gekomen, is een verhaal dat het goed zou doen op verjaardagen. “We zijn ook eigenaar van Thermen de Waterlelie in Zevenhuizen. Daarvoor zochten we zoutsteen, en die hadden ze hier. Toen hebben we de rest er maar bij gekocht. Dus dat is heel dure zoutsteen geworden”, lacht de Vries.

Economic Board Groningen

Al met al denkt De Vries wel een paar ton kwijt te zullen zijn om het hele horecabedrijf een upgrade te geven. De ton van Economic Board Groningen, verkregen middels een lening via Kredietunie Eemsregio waarlangs EBG een deel van haar geld beschikbaar stelt, is een mooi begin. “We zijn er heel blij mee. Het is een teken dat er vertrouwen in ons is.”

Grandeur

De mannen zijn er nog lang niet; een deel van de klussen hangt ook af van bevingsherstel- en versterkingswerkzaamheden. Maar trots, dat is het duo nu al. Er staat al heel veel, en Spoorzicht is weer een plek waar mensen met gastvrijheid worden ontvangen. Want opknappen is één ding; het gevoel dat je je gast geeft blijft voorop staan. “Je moet ze een warme deken aanbieden”, weet De Vries. Hard werken dus op alle fronten. Maar dankzij die inspanningen krijgt Spoorzicht zijn grandeur terug en Loppersum haar pleisterplaats.